KONTAKT   |   A-Å INDEKS   |   SITEMAP   |   PRINT SIDEN
 
   

ADFÆRD

I videnarbejde er adfærd alt afgørende

Adfærd omfatter alt det, vi bevidst og ubevidst foretager os. Begrebet anvendes ofte synonymt med handlinger.


Videnmedarbejdere indgår i mange arbejdsfællesskaber. Et velfungerende team opstår, når gruppens sociale relationer og resultater går hånd i hånd.


Godt samarbejde er altså dybt afhængigt af vores interaktion, adfærd og vaner.

Din hjerne elsker at køre på autopilot

Bevidsthed kræver energi, og derfor foretrækker din hjerne at køre på det "ubevidste program". Din underbevidsthed styrer altså din adfærd, når du ikke er bevidst opmærksom og det er rigtig smart i mange sammenhænge. Når vi først har lært noget, kan vi gøre det uden at tænke over det.


Det er i denne hjernefunktion, det reelle dilemma ligger. Er du ubevidst, vil du gøre, som du altid har gjort. Sker det, vil dit liv følge "de samme spor" igen og igen.


Og  hvorfor nu det? ”Vores hjerne blev designet for 100.000 år siden, og dengang var det direkte overlevelsesfremmende at gøre, hvad man plejede,” siger Torben Wiese. ”Vi kan ikke fungere uden vaner. Vaner giver os tryghed og sætter vores liv i system, men de kan også stå i vejen for vores trivsel og succes. Derfor er det vigtigt, at vi lærer at tage styringen, når det kommer til vores vaner.”


I Morten Albæks sidste bog: "Ét liv, én tid, ét menneske" med undertitlen "Hvordan vi glemte at leve et meningsfuldt liv" konkluderer han bl.a. at: "Vi skal skynde os som ind i helvede. Ingen af os ved helt hvorfor. Mens teknologien buldrer af sted, får vi det mentalt dårligere og dårligere. Vi er ved at tabe meningen med livet."


Hvordan kan det være, at vi er kommet så langt ud?


Svaret er ret enkelt. Vi har ingen indflydelse over vores adfærd, når vi er ubevidste. For helt ærligt, hvis vi havde indflydelse over os selv, ville:

500.000 danskere så føle sig udbrændte pga. stress på jobbet?
51 pct. af danskere i 2017 være moderat til svært overvægtige?
46,75 pct. blive skilt i 2017?
14.000 personer om året dø for tidligt alene på grund af rygning?

 

Vil du og din organisation have viden om, hvordan interaktion, adfærd og vaner kan sikre velfungerende mennesker i velfungerende teams?

 

Lad os tage en uforpligtende snak.

 


 

 

 Du er her: Forside Adfærd